top
Livsledsager
Broken Heart Syndrome


Ring 70 25 25 33
hvad koster et gravsted?

 

Debat: Kan man dø af kærlighed?

Når en livsledsager dør, kan sorgen være overvældende og for nogles vedkommende altoverskyggende. Men kan man faktisk dø af sorgen? Er det tilfældigheder, når en mand dør ganske kort efter sin kone?


 

 

Hvad sker der, når man dør af sorg?

På engelsk hedder det ”Broken Heart Syndrome”, som på dansk kan oversættes til Knust Hjerte Syndrom – og det er faktisk et fænomen. Helt lavpraktisk dækker syndromet over den stresstilstand, som hjertet udsættes for, når en person bliver ramt af dyb sorg, som kan resultere i delvist lammelse af hjertet. Dét kan man dø af, hvis man ikke bliver behandlet.

Det første tilfælde af Broken Heart Syndrome blev opdaget i 1991 i Japan. Siden da, er der kommet langt mere fokus på det, også på de danske hospitaler, hvor ægtefæller tilbydes samtaler og deltagelse i sorggrupper - især de første tre måneder efter. Som familie er det derfor vigtigt at opmuntre til deltagelse og selv tage fat - man kan aldrig sige noget forkert.


 

 

Broken heart syndrome i Danmark

Der er 30 tilfælde af Broken Heart Syndrom i Danmark hvert år. Behandlingen vil typisk være med blodfortyndende, smertestillende og beroligende medicin. Et forskningsprojekt fra Rigshospitalet, som har været i gang siden 2010 vurderer, at ca. 3 personer per år ikke overlever tilstanden.

Af de 30 personer der hvert år rammes af Broken Heart Syndrome er 90 % kvinder. Men hvorfor kvinderne er mere udsatte for knuste hjerter end mænd vides endnu ikke. Antageligt kan det være grunde i en ændret "traditionelle hverdag" hvor manden har været den centrale figur i familien, og derfor yderligere antage, at fordelingen vil jævne sig ud over tid med de mere moderne familiestrukturer.


 

 

Deltage i debatten på Facebook

Kan du forestille dig at dø af sorg? Deltag i samtalen på vores facebookside: Er du i tvivl om, hvad du skal, når nogen går bort? Vi har lavet en lille guide til, hvad man skal huske, du kan tilgå på knapperne nedenfor. Har du brug for en uforpligtende snak med en bedemand? Vi sidder klar ved telefonen 24 timer i døgnet. Ring til os på 70 25 25 33 for uforpligtende samtale.


 
kontrolleret af e-mærket

 
peter holm bedemand

Peter Holm –
ledig for samtale

Peter har erfaring fra 1.200 begravelser og er instruktør på bedemandsuddannelsen.

Ring på tlf. 70 25 25 33 for samtale med Peter Holm.

per holm bedemand

Per Holm –
ledig for samtale

Per har erfaring fra 2.000 begravelser og er vagthavende bedemand lige nu.

Ring på tlf. 70 25 25 33 for samtale med Per Holm..