top
Tjekliste ved dødsfald
Guide til forberedelse


Ring 70 25 25 33
hvad koster et gravsted?

 

Disse fire ting skal du huske ved et dødsfald

Når du som pårørende står med ansvaret for at anmelde et dødsfald og i forlængelse heraf skal oprulle et langt afslutte med alle de praktiske elementer, der følger, herunder arrangere begravelse eller bisættelse, er der en række ting, som kan være gode at huske på.


 

 

Begraves i kiste eller kremeres og nedsættes i en urne?

Der er flere aspekter, som bør overvejes, når man beslutter, om man vil bisættes eller begraves. Foruden ens egen personlige holdning til det, er der også en række praktiske og økonomiske forhold, der gør sig gældende. Nedenfor gennemgår vi kort de forskellige muligheder og begrænsninger, der er ved hhv. en kistebegravelse eller bisættelse.

Få lavet en dødsattest

Hvis dødsfaldet ikke sker på et hospital, skal en læge tilkaldes. Lægen laver herefter en dødsattest tidligst seks timer - og ikke senere end 24 timer efter konstateret dødsfald. Enten skal dødsattesten udskrives på stedet eller på hospitalet, hvorefter afdøde kan lægges i en kiste.

Tag jer tid til at sige farvel

Når døden opstår naturligt, ser den oftest meget fredfyldt ud. Sørg for at tage jer den tid, som I har brug for til at sige farvel – en sidste afsked ved kiste, fremvisning eller udsyngning på plejehjemmet, hvor den stående aftale er, at turen til kapellet skal gøres inden for 24 timer.

Brug 15 min. og spar mange penge

Der er stor forskel på priserne på bedemænd, og der er ingen skam i at undersøge markedet inden. Vælg en bedemand, som har nøjagtige priseksempler – og viser en samlet prisliste, så der ikke er nogen ubehagelige overraskelser, når regningen kommer.

Kontakt evt. en bedemand

Uanset hvor meget I ønsker at arrangere selv, bør man tilknytte en bedemand. En bedemand kan både håndtere anmeldelsen af dødsfaldet, samt sikre ufejlbarlighed i de mange praktiske aspekter i gennemførslen af en begravelseshandling i kirke, fra kapel eller uden handling.


 

 

 

Hvis du ikke vælger at benytte dig af en bedemand

Det er vigtigt, at du selv anmelder dødsfaldet inden for to dage via www.borger.dk, hvis du ikke benytter dig af en bedemand. Det relevante kirkekontor finder du på www.sogn.dk – også selv om afdøde ikke er medlem af folkekirken, eller selvom kirken ikke skal benyttes. Det lokale kirkekontor er begravelsesmyndigheden. Hvis man ikke ønsker bedemand, skal man blot vide følgende:

Til kapel inden for 24 timer

Er et dødsfald sket på et plejehjem eller hospice, skal der afhentes og køres til det lokale kapel inden for et døgn efter dødstidspunktet. Der kan være fleksibilitet, men opredning og ilægning skal ske inden for dette tidsrum for kørsel til kapel.

Kontakt til alle involverede parter

Der kan være mange aspekter af en begravelse- eller bisættelseshandling. Det er derfor vigtigt, at du gør dig klar, om du har overblikket til at håndtere alle bedemandsrelaterede sager. 


 

 

Er der en efterlevende ægtefælle, partner eller samlever?

Er der fællesøkonomi i boet, skal man være opmærksom på, at når dødsanmeldelsen er registreret, bliver alle afdødes bankkonti spærret, inkl. eventuelle fælleskonti vedkommende måtte dele med andre. Kontakt derfor altid banken, så betalingskort kan holdes åbent, eller der kan udstedes et straks-lån, hvis boet skulle være økonomisk kompliceret.

Der er især stor forskel på hvilke tilskud, som gives ved et dødsfald. Den efterlevende partner eller ægtefælle vil være berettiget til tre måneders ekstra folkepension, såfremt afdøde også var pensionist. Hertil vil der også være mulighed for at lade bedemanden ansøge formuebetinget begravelseshjælp, så der i små boer kan opnås tilskud i størrelsesorden 15-25.000 kr. før skat.


 
kontrolleret af e-mærket

 
peter holm bedemand

Peter Holm –
ledig for samtale

Peter har erfaring fra 1.200 begravelser og er instruktør på bedemandsuddannelsen.

Ring på tlf. 70 25 25 33 for samtale med Peter Holm.

per holm bedemand

Per Holm –
ledig for samtale

Per har erfaring fra 2.000 begravelser og er vagthavende bedemand lige nu.

Ring på tlf. 70 25 25 33 for samtale med Per Holm..