Døgn-telefon

70 25 25 33

Prisberegner

Beregn din pris

Begravelse 

En begravelse er som oftest en kirkelig ceremoni, hvor de pårørende får mulighed for at tage afsked med og mindes den afdøde. Ved denne type ceremoni bliver den afdøde begravet i en kiste på en af kirkegårdens gravsteder.

Hvad er en begravelse?

En kirkelig begravelse er en ceremoniel handling, som er rodfæstet i religiøse traditioner. Højtideligheden ledes af en præst og foregår typisk i en kirke, hvor afdødes liv og minde bliver æret gennem bønner, salmesang og bibeltekster. Præsten spiller en central rolle i at skabe en ceremoni, der afspejler afdødes personlighed og de pårørendes ønsker, samtidig med at man følger kirkens traditioner. Hos BedreBegravelse arbejder vi tæt sammen med kirken og præsten for at sikre, at hver begravelse bliver personlig og lever op til de efterladtes ønsker og behov.

Sådan forløber en kirkelig begravelse

En kirkelig begavelse følger normalt en fast procedure. Ceremonien indledes ofte med organistens musik, som skaber et rum for eftertanke. Alle, som ønsker at tage afsked, samles, og en indledende salme synges, hvorefter præsten hilser forsamlingen fra alteret. En bøn og en bibeltekst læses op, efterfulgt af endnu en salme, valgt af de pårørende. Præsten holder derefter en tale, der reflekterer over den afdødes liv og det kristne håb om opstandelsen. Efter talen følger endnu en salme, hvorefter kisten bæres ud til gravstedet, ofte af nære pårørende, mens resten af forsamlingen følger i stilhed. Bedemanden og graveren vil normalt være til stede under hele udbæringen og bane vejen.

Ved graven deltager de pårørende i nedsænkningen af kisten, nøje guidet af graveren, hvorefter præsten beder en bøn. Jordpåkastelsen finder sted, hvor præsten kaster jord på kisten med de traditionelle ord: “Af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå.” Ceremonien afrundes med Fadervor, præstens velsignelse og en fælles salme ved graven​​. Herefter er det normen, at man som pårørende går hen og siger et sidste farvel ved graven ved at kaste en farvelblomst/rose ned på kisten.

Hvordan adskiller en begravelse sig fra en bisættelse?

At forstå forskellen mellem en begravelse og en bisættelse er vigtigt, da det hjælper de pårørende med at træffe det rette valg i en svær tid. Hovedforskellen ligger i den fysiske behandling af kroppen efter ceremonien. Under en begravelse bliver kisten med den afdøde jordfæstet direkte på en kirkegård. Det er en gammel tradition, der symboliserer den sidste hvile. I modsætning hertil indebærer en bisættelse, at kroppen kremeres/brændes efter ceremonien i kirken eller kapellet. Asken fra den afdøde kan derefter enten begraves i en urne eller spredes til søs efter de pårørendes og afdødes ønsker.

Valget mellem begravelse og bisættelse afhænger blandt andet af personlige, religiøse og kulturelle overbevisninger.

Kiste i kirke ved begravelse

Støtte og rådgivning gennem hele processen

En kirkelig begravelse er mere end blot en ceremoni; det er en mulighed for familie og venner at samles og dele minder om den afdøde. Men det kan være overvældende at planlægge en begravelse, især i en svær tid. Vores team hos BedreBegravelse tilbyder støtte og rådgivning gennem hele processen. Vi hjælper de efterladte med alt fra valg af kiste og blomster til koordinering med kirken og præsten. Vi forstår, at hvert trin i denne proces er vigtigt for at ære den afdøde, men samtidig ukendt land for de fleste. Vores fornemmeste opgave som bedemand er at lette byrden ved at håndtere de praktiske detaljer og guide gennem de konkrete beslutninger, så de pårørende kan fokusere på at mindes og sige farvel.

Hos BedreBegravelse anerkender vi betydningen af disse øjeblikke. Vi arbejder for at sikre, at hver begravelse afspejler afdødes liv og værdier. Vores erfaring og forståelse for traditioner kombineret med en personlig tilgang sikrer, at hver begravelse bliver en værdig og mindeværdig hyldest til en elsket person. Lad os hjælpe dig med at skabe en respektfuld afsked, der ærer og mindes din kære på den mest betydningsfulde måde.

Din online bedemand

Vi er klar ved telefonen døgnet rundt

Hos BedreBegravelse er vi alle uddannede bedemænd, og arbejder alle efter de samme anerkendte procedurer med stor respekt for din situation. Ring til os på 70 25 25 33 eller skriv til os i chatten nedenfor.

Har du spørgsmål?

Vi er online på chatten

Minna Angelo Christensen

Minna har mere end 10 års erfaring som bedemand og har tidligere været bedemand i en lokal bedemandsforretning på Sjælland.

Hun er uddannet inden for psykologi, sorg og krise, hvilket hun bruger i dialogen med de pårørende og planlægningen af begravelser og bisættelser.

Christian Holm

Christian har mere end 13 års erfaring som bedemand og fungerer som daglig leder i BedreBegravelse.dk

Han var med til at stifte BedreBegravelse tilbage i 2010, og han har derfor indgående erfaring med at arrangere begravelser og bisættelser over hele landet.